Toepassingen

Instructieruimte

Instructieruimte

Daar waar ongeveer twee decennia geleden het traditionele krijtbord plaatsmaakte voor het interactieve whiteboard met projector, wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een interactieve monitor of digiboard. Een bekend voorbeeld hiervan is het SmartBoard. 

Een voordeel hiervan is dat de docent niet langer in de lichtbundel van de projector staat en bovendien zijn de onderhoudskosten sterk gereduceerd. Ook de operationele levensduur van deze oplossing is aanzienlijk verbeterd in vergelijking tot de projectie oplossing. Bovendien zijn de lesmaterialen tegenwoordig afgestemd op digitaal gebruik met bijvoorbeeld een interactieve touch display.
Projector
Een trainingsruimte of leslokaal wordt in tegenstelling tot een vergaderruimte door de groep voor een lange aaneensluitende periode gebruikt. Hierbij is het voor de ogen van de toeschouwers heel vermoeiend als men constant moeite moet doen om de content goed waar te nemen. Daarom is het van belang dat de content zo groot mogelijk wordt weergegeven. Kies hierbij voor een goede kwaliteit projector en projectiescherm, zodat de geprojecteerde content ook van een hoge kwaliteit is wat betreft scherpte en licht egaliteit.
Monitor
Afhankelijk van de grootte van de trainingsruimte of het leslokaal is het ook mogelijk om een monitor te monteren. Deze heeft natuurlijk als voordeel dat de kwaliteit hoog is en de onderhoudskosten en kans op storingen laag zijn. Tevens zitten er nagenoeg altijd luidsprekers geïntegreerd, waardoor eventuele presentaties of filmpjes met geluidsondersteuning ook prima kunnen worden weergegeven. In de meeste gevallen wordt een monitor aan de wand gemonteerd. Wanneer dit niet mogelijk is, kan deze ook aan een plafond worden bevestigd of op een (mobiele) vloerstatief worden geplaatst.
Interactief presenteren
Bij een training of les wil de docent natuurlijk de optimale aandacht van zijn groep behouden. Het behouden van deze aandacht kan versterkt worden door de presentatie interactief te maken. Door te voorzien in een interactieve monitor kunnen er touch functionaliteiten worden toegepast. Zo kan de docent bijvoorbeeld aantekeningen maken in de presentatie of zelfs een digitaal whiteboard oproepen. Deze aantekeningen kunnen vervolgens worden opgeslagen en zelfs uiteindelijk naar de cursisten worden gedistribueerd.
Draadloos presenteren
De vraag naar draadloos presenteren is enorm gegroeid vanwege de flexibiliteit die hiermee geboden wordt. Daarnaast is draadloos presenteren dé oplossing voor al die verschillende aansluitmogelijkheden die er tegenwoordig bestaan. Of het nu gaat om laptop, tablet of telefoon. Barco Clickshare is veruit de meest verkochte oplossing op het gebied van draadloos presenteren. Plug simpelweg de USB-button in het device (bijvoorbeeld laptop) en de button zet een eigen wifi verbinding op met een base unit die bijvoorbeeld achter de flatscreen of bij de projector kan worden geplaatst. Druk op de knop van de button om te starten met jouw presentatie.
Registratie
Een veel voorkomende vraag bij een trainingsruimte of leslokaal is om de presentatie te kunnen registreren. Deze registratie / opname via camera en microfonie kan vervolgens live worden gestreamd naar de cursisten die niet zelf fysiek aanwezig kunnen zijn. Tevens worden de opnames vaak digitaal opgeslagen, zodat deze op een later moment nog eens kunnen worden terug gekeken. Om dit tot een succes te maken is het belangrijk dat de docent goed in beeld wordt gebracht en duidelijk hoorbaar wordt gemaakt. Ook de presentatie die de docent verzorgt, dient bij voorkeur middels Picture-in-Picture (PiP) duidelijk te worden weergegeven.
Audio
Waar de focus bij presentaties vaak op beeldweergave ligt, wordt het belang van audio soms onderschat. Om een presentatie echt kracht bij te zetten, is een goed audiosysteem van groot belang. Een audio installatie bestaat niet alleen uit luidsprekers. Ook spraakversterking middels microfonie is een belangrijk onderdeel van menig audio installatie. Dit kan microfonie zijn om de spreker in de trainingsruimte lokaal te versterken of om de deelnemers op afstand te kunnen betrekken.

Vragen? Neem contact op!